En dag i Ho Chi Minh

Sent igårkväll kom vi fram till Ho Chi Minh City eller Saigon som staden också kallas. Hur vi kom hit är en lång historia med dryga 13 timmar på resande fot.

Men för att göra en lång historia något kortare....
Straxt innan klockan 10 på morgonen kom en mini-van och hämtade upp oss på hotellet, vi som hade förväntat oss en knökfull van blev en aning förvånade när det visade sig att vi var först att stiga på. Vi åkte vidare och hämtade upp några fler, mest turister denna gång och bara 1 lokalinvånare. Tillslut var vi 8 stycken i mini-vanen så vi hade gott om plats denna gång, vilket lyx! Vi som hade ställt in oss på en repris från gårdagen.

Vi körde vidare mot staden Kep, cirka 1 och en halv timmes färd från Kampot. Där visade det sig att hälften av passagerarna skulle gå av, så nu var vi bara 4 kvar i bilen. Vi tog tillfället i akt och bredde ut oss ordentligt allihopa! Haha.

Här breder man ut sig ordentligt i mini-vanen!

Nu skulle vi alltså ta oss till gränsen in till Vietnam. Det var med lite pirr i magen vi åkte vidare, helt ovetande av vad som komma skall. Men vi var ju väl förberedda på hur vi trodde att det skulle gå till och vi hade en utresa bokad ur landet inom 15 dagar som vi hade läst att man behövde visa upp för att komma in i landet utan visum (vi som svenska medborgare får 15 dagar när vi reser in i Vietnam).

Vägarna vi åkte på var i ganska gott skick och chauffören körde ganska lugnt. Ungefär 1 timma senare var vi framme vid gränskontrollen. "Ta fram era pass", beordrade vår chaufför. 

Vi fick sedan ta våra väskor och gå fram till kontrollanterna för att få en stämpel ut ur Kambodja.  Och sedan skulle vi vänta en halvtimme på nästa buss. Det gick kanske 5 minuter så kom en liten tjej på moppe och sa att vi skulle gå över till den vietnamesiska gränskontrollen. Så vi började knalla över gränsen helt enkelt. Sedan kom vi fram till nästa gäng kontrollanter där vi skrev på lite papper om sjukdom etc. Sedan tog de tempen på oss och så var det klart. Kändes ju väldigt passande att de skulle ta tempen på oss när vi kom där med våra stora ryggsäckar, alldeles genomsvettiga..     Konstigt nog behövde vi inte ens visa upp våran utresebiljett som vi var förberedda på..
De andra två som också skulle till samma ställe och som vi hade åkt tillsammans med var en tjej i våran ålder som kom från Kanada och en äldre dam som kom från Astralien. Vi konstaterade det flera gånger vi 4 att det var skönt att vi iallafall hade varandra när vi inte hade en aning om någonting! Detta var inte riktigt de instruktioner vi fått när vi hade bokat våra biljetter nämligen, att det till exempel skulle va så här många byten och lång väntetid.



På gränsen mellan Kambodja och Vietnam. Spännande!




Många minst sagt fullpackade mopeder och cyklar fraktade saker över gränsen. På bilden är det en moppe som döljer sig bakom den gigantiska packnings-högen med bananer!

Efter lång väntan kom vi tillslut fram till våran buss som skulle ta oss till Ho Chi Minh. Och det visade sig vara en buss med "ligg-säten". Verkade väldigt skönt till en början, och det var det också, i början. Men det var rätt trångt vid fötterna och sätet var relativt kort, iallafall för oss som har lite längre ben. Det blev ganska obekvämt mot slutet. Våran resa som skulle ta totalt 9 timmar, blev som vi trodde, längre. Vi åkte vid 09:30 på morgonen och kom fram till Ho Chi Minh ca 23. Och var framme på hotellet 23:30. 





Soft i liggsätena i bussen, till en början iallafall!

Nu har vi spenderat vår första heldag här i Ho Chi Minh. Det kanske dyker upp bilder från första dagen här lite senare! Se you soon!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0