Kambodja so far!

Nu är vi inne på 4e dagen här i Kambodja. Vi flög direkt vidare från Kuala Lumpur till Siem Reap. Man kan säga att kontrasterna blev ganska stora, speciellt när vi kom från ett så välutvecklat land som Australien. (Inte minst värmen vi möttes av när vi steg av planet, cirka 35 grader i luften!). 
Trots att denna stad är uppbyggd av turism med mängder av restauranger, barer och hotell så ser man att landet fortfarande är väldigt fattigt. Djur springer lösa på gatorna överallt, det är väldigt smutsigt, människor och familjer med små barn sover på gatan, knark säljs öppet på gatorna till både turister och lokalbefolkning. Väldigt många är bara ute efter att tjäna pengar och försöker ofta luras. Man ser väldigt unga barn som arbetar och det är otroligt många tiggare överallt. Många som går runt och tigger har skador sen kriget, andra har allvarliga missbildningar. Ibland går även unga barn runt och tigger eller försöker sälja skitsaker för 1 dollar. Det är inte alltid lätt att säga nej till varken de små söta barnen, de som har missbildningar eller dem som varit med och kämpat i kriget, om man bara kunde skulle man ju så gärna vilja hjälpa dem allihopa. Men det går ju tyvärr inte och det är dessutom svårt att veta om pengarna hamnar i rätt händer och vad de används till.



Knatade runt med packningen och letade efter hotellet.



På gatorna i Siem Reap.






Nattmarknad nere i centrum.



Det första vi gjorde var att lämna in tvätt, 7 kilo närmare bestämt! Kan säga att det verkligen var välbehövligt efter att ha gått runt i samma kläder och underkläder i några dagar.. Haha! 


Lyxigt att få frukosten serverad efter att ha lagat den själv varje dag i Aussie!

De två första dagarna tillbringade vi i staden Siem Reap, vilket är en av landets mest kända städer, till stor del på grund av världskända Angkor Wat. Detta kändes ju verkligen som ett stort måste att besöka så därför hyrde vi en tuk-tuk över en dag som tog oss runt till de olika templena. Området är väldigt stort så man måste ta sig runt med något typ av fordon alternativt cykla. 
Vi började med det mest kända templet: Angkor Wat. Otroligt mäktigt att se och häftigt att så mycket är bevarat! Templet var otroligt fint och vackert och vetskapen om att sandstenen som templet är byggt av, är hämtat cirka 50 km från templet och fraktades via flodvägen på flottar av männen, gör att man blir ännu mer imponerad!



Utanför Angkor!











Gör lika ont i hjärtat varje gång man ser en mager hund springa löst på gatorna. Han följde efter oss, vi gav honom lite rent vatten. Sen blev vi kompisar!



Vi besökte även flera andra tempel, några tempelområden med lite mindre tempel och även några större. 
Trots att det var en häftig upplevelse och coolt att ha sett Angkor Wat live så räckte en dag gott och väl för oss. Om man inte är extremt historieintresserad räcker det absolut med 1 dag och man hinner då se de mest kända templena. 
Efter att dessutom ha vandrat runt en hel dag från morgon till kväll i 35 graders värme och svettats konstant, kände man sig ganska så slut. 


Små barn låg och sov i templena.
















Två gånger åkte vi visst på att be en bön och få tillbringad tur till oss. Efteråt pekade de strängt på pengaburken, haha. Ett varsitt fint rosa armband fick vi iallafall!






The bayon temple









Jocke matade en apa med mango på vägen!







Förutom angkor, gick runt i staden och spanade in nattmarknaden så besökte vi även ett museum, War Musuem. Där fick vi gå runt och kolla på olika militära fordon, foton, vapen och diverse materiella ting från kriget. 



I tuk-tuken!
















Vårat mål med Siem Reap var egentligen att se Angkor Wat, så efter 2 dagar i staden kände vi oss nöjda och redo att ta oss vidare till landets huvudstad, Phnom Penh.
Vi hade bokat biljetter till en mini-van, vilket är ett riktigt billigt sätt att ta sig runt i landet (eller buss) och så får man ju samtidigt se så mycket på vägen! 6 timmar skulle resan ta. 

Vi hade tidigare hört att man inte skulle förvänta sig att det någon gång skulle vara i tid när man bokat buss etc. Vilket det inte heller var. Inga stora förseningar men ändå lite, men det körde chauffören in under resan. Vi har tidigare nämt att trafiken i Thailand varit läskig och att de kör lite hur som helst. Här är det, ungefär tusen gånger värre. Ett dussin mopedister ska vara glada att de fortfarande lever och inte blev påkörda av våran chaufför! Vi höll på att krocka ungefär 3 gånger och så var vägen så himla dålig hela vägen ner! Vi satt och hoppade i sätena allihopa, flög upp och ner, fram och tillbaka.. Vi fick även se hur de transporterar kycklingarna här i landet, fastbundna hängandes levande på flaket på en moppe. På samma sätt fraktar de även levande kossor för slakt.



Efter dessa guppiga timmar i bilen kom vi fram till Phnom Penh och begav oss till vårat hotell. Sedan åt vi lite mat vid en restaurang som låg vid floden och gick en sväng i ett kvarter med en stor marknad. Vi har även bokat nästa resa ner till Sihanoukville, vilket blir på Lördag kl8. Äntligen lite sol och bad!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0